Gå till huvudinnehåll

Ögats dag (World Sight Day) 13 oktober


Ögats dag, eller Världssyndagen (Worlds Sight Day), uppmärksammas idag världen över. Synen står för ungefär 80 % av våra intryck och är nära kopplad till vår upplevda livskvalitet. Det är därför värt att lyfta fram att många av de ögonsjukdomar som förekommer kan förebyggas genom goda levnadsvanor och regelbunden undersökning av synen. Rekommendationen är att besöka en optiker för synundersökning ungefär vartannat eller vart tredje år, för att på så sätt i tid upptäcka ögonförändringar eller tecken på ögonsjukdomar. Detta gäller även om man upplever sig ha en god syn, och är särskilt viktigt för dem som är äldre än 40 år. 

 

Det är också bra att känna till att det finns hjälp att få för den som drabbas av ögonsjukdomar och nedsatt syn. Om du eller någon i din närhet har problem med synen kan du kontakta ögonkliniken på ditt närmaste sjukhus. Där görs en synundersökning av en ögonläkare, som gör en bedömning och vid behov skriver en remiss till syncentralen om du har rätt till synhjälpmedel. Vill du veta mer om hur du går tillväga finns mer information här. Du kan också läsa vår information om synen och vanliga ögonsjukdomar.
 

Möt oss på SRFs seminare-event kring Ögats dag

LVI kommer att delta i tre olika event kopplade till Ögats dag som arrangeras av Synskadades Riksförbund (SRF). Under eventen anordnas ett öppet seminarium med spännande föredrag för alla som vill veta mer om ögat och vilka möjligheter och hjälp som finns att tillgå för den som drabbats av en synnedsättning. Det kommer också att finnas möjlighet att testa olika smarta hjälpmedel och få tips som du kan ha stor nytta av. LVI kommer att delta på följande tider och platser: 

 

  • 17 oktober: Södertälje, Tom Tits, Storgatan 33 kl 13-15.30
  • 25 oktober: Nynäshamn: Balder, Lövlundsvägen 20 kl 13-15.30.
  • 3 november: Värmdö: Träffpunkten Diamanten, Kullsvedsvägen 2 kl 13:00 - 15:30

 

I Aktivitetskalendern på SRF Stockholms Gotlands hemsida kan du se hela programmet med alla orter och platser där eventet arrangeras.

 

Bild på ett öga