Gå till huvudinnehåll

Synen - ett av våra viktigaste sinnen

 

Ett av våra viktigaste sinnen är synen. Ungefär 80 procent av alla intryck vi får, kommer just via synen. Synintrycken uppstår genom ljusstrålar som reflekteras från vår omgivning.


Ljusstrålarna kommer in i ögat genom pupillen, bryts av hornhinnan, linsen och glaskroppen för att sedan nå näthinnan där en upp-och-nedvänd bild skapas. Hjärnan vänder sedan bilden som bearbetas och skickas till syncentrum för slutbehandling. Förenklat kan man likna ögat vid en kamera med uppgift att skapa skarpa bilder.


På näthinnan sitter två sorters sinnesceller, receptorer som kallas tappar och stavar. Tapparna, som övervägande sitter i gula fläcken, gör det möjligt att se skarpt och urskilja färger, medan stavarna som sitter utanför i näthinnans utkanter gör att vi bland annat kan se i mörker.


Om du har problem med synen kan du kontakta ögonkliniken på ditt närmaste sjukhus. Där görs en synundersökning av en ögonläkare, som gör en bedömning och vid behov skriver en remiss till syncentralen om du har rätt till synhjälpmedel. 


Low Vision International, LVI, har synhjälpmedel av högsta kvalitet som kan förstora, förstärka samt läsa upp text och bild med mera. Vår strävan är att göra vardagen enklare för personer med nedsatt syn. Välkommen att kontakta oss!