Gå till huvudinnehåll

Rätt hjälp ger meningsfull vardag som orderadministratör

 

Therese Svensson är 28 år gammal och bor i en lägenhet tillsammans med katten Simba i Aneby i Småland. Hon arbetar med orderadministration på Forsage Sverige AB i Sävsjö som säljer olika sorters verktyg. Företaget har tre personer anställda varav Therese är en av dem. Hon är med andra ord en helt vanlig tjej men ändå inte. 

 

Therese Svensson sitter leende och vänd mot kameran, vid sin arbetsstation.

Bakgrund

Therese har en ovanlig livshistoria. Som ungdom gick hon på Tenhults naturbruksgymnasium och en dag – den 6 april 2016 – förändrades hennes liv på ett ögonblick. Therese berättar:

–  Jag satt i klassrummet och skrev ett prov när jag plötsligt fick extremt ont i huvudet och ögonen, samtidigt som jag förlorade synen. 

Efter akut läkarbesök och diverse undersökningar så konstaterades att Therese hade en cysta i hjärnan som tryckte på och skadade synnerverna. Sedan dess har hon en kraftig synnedsättning och ser minimalt, 6% på vänster öga och 3% på höger. 

Arbetsplatsanpassning gav fast anställning

Att anpassa sig till sitt nya liv och hitta ett arbete har inte varit lätt. Therese har fått hjälp av arbetsförmedlingen med att göra ansökningar till olika arbeten och hennes kontaktperson där har varit ett stort stöd. Efter att ha provat på några olika arbeten tidigare fick hon i augusti 2023 en praktikplats som orderadministratör hos Forsage. Arbetsförmedlingen hade då gjort en analys av Therese tilltänkta arbetsplats och vilka anpassningar som behövde göras, t.ex. mindre anpassning i lokalerna och vilka synhjälpmedel som Therese behövde för att utföra sitt arbete. Sedan augusti arbetar Therese halvtid på Forsage och hon talar positivt om sin chef Arzu som är mycket stöttande:


– Jag trivdes första gången jag kom hit. Det kändes som att Arzu ville ha mig här i företaget. 


Arzu i sin tur berättar att han är mycket nöjd med Therese. Sedan mitten av november har hon fast anställning på Forsage. 

Arbete och synhjälpmedel

I sitt arbete med orderadministration tar Therese hand om inkomna ordrar, skriver ut plocklistor, bokar transporter med mera. Till sin hjälp har hon läskameran MagniLink Vision Basic med 18,5” skärm, dator med 32” bildskärm, mjukvara som både kan förstora och läsa upp text samt ett tangentbord med vit och stor text på svarta tangenter. På skärmen förstorar hon upp ordrarna för att kunna hantera dem och läskameran MagniLink Vision Basic använder hon främst för att titta på utskrivna dokument.

 

Två bilder. På den vänstra ser vi Therese från sidan när hon sitter och arbetar vid sin 32 tums skärm med läskameran jämte sig. De högra bilde är tagen uppifrån så man ser hela arbetsstationen.

– Läskameran är väldigt bra när jag vill se vad som står på en utskriven order. Jag lägger pappret under läskameran och förstorar upp det jag vill se, t.ex. telefonnummer eller annat smått. Den är ett bra komplement som gör att jag slipper växla så mycket mellan olika ordrar på datorskärmen, säger Therese.

 

LVI Low Vision International har hjälpt till med leverans och installation av de synhjälpmedel som Therese använder. Hon har även fått utbildning i hur de fungerar så hon känner sig trygg med de hjälpmedel hon har. 


– Jag är nöjd med de synhjälpmedel jag har och samarbetet med både LVI och Arbetsförmedlingen har fungerat mycket bra. Det är bra att veta att det finns hjälp att få om det behövs, t.ex. så hade mina inställningar i förstoringsprogrammet plötsligt ändrat sig men då fick jag hjälp av LVI för att fixa det. 

 

Therese avslutar med att beskriva hur det känns att ha ett arbete där hon trivs. 

– Det känns bra att ha en fast punkt att gå till, att inte behöva hoppa runt på olika ställen och så känns det bra att man behövs.

 

 

Läs mer om olika varianter av MagniLink Vision.
 

Läs mer om hur LVI kan hjälpa till med arbetsplatsanpassningar.