Gå till huvudinnehåll

Kundreferens  LVIs arbetsplatsanpassning gav arbetsglädje igen

 

Synskada påverkade arbetet

Jag heter Johan Larsson och arbetar idag som projektadministratör för Datakvalitet på Axfood i Stockholm. Tidigare jobbade jag i butiken Prisextra, då med färskvarufrågor och färskvaruansvar, packade upp varor mm. På våren 2007 blev jag synskadad, och från 1 januari 2008 blev jag sjukskriven och började gå på lite rehabilitering och träffa läkare, gå på utredningar osv. Detta pågick i ungefär två år.  

 

Efter det fick jag fick en anställning på Axfood. Från början hade jag SuperNova och läskamera, men det var svårt att arbeta i programmen som min arbetsplats körde och det gick inte så bra. Första två till tre åren var det jättestruligt med alla program. 

 

Bild på synskadade Johan Larsson som fick hjälp från LVI med arbetsplatsanpassning och nu kan arbeta heltid på Axfood.  

Johan Larsson vid Axfoods kontor i Stockholm där han numera arbetar heltid           

Arbetsplatsanpassning gav nya möjligheter

Det var för två år sedan, när jag fick hjälp från LVI med arbetsplatsanpassning med mer passande hjälpmedel och även utbildning som en ny värld öppnades för mig. Då började jag lära mig ett nytt sätt att arbeta på. Jag hade fram till dess jobbat 90–95% med mus och förstoring. Men nu, istället för att köra nästan enbart med visuell navigation och kraftig förstoring på datorskärmen så har vi växlat över till tangentbordsnavigering, skärmläsning och punktanvändning via programvaran SuperNova och en punktdisplay. Idag använder jag musen kanske en gång i månaden och det är enbart tangentbordsnavigation som gäller för mig idag och det känns riktigt bra.

 

Jag använder punktdisplayen mest för att läsa långa sifferkombinationer, telefonnummer, kolla stavningen i mina texter, långa adresser med postnummer osv. Det är väldigt praktiskt att kunna läsa sådan information på punktdisplayen när jag har telefonsamtal för annars skulle jag behöva komma ihåg allt. Punktdisplayen blev en positiv insats och har ytterligare förenklat mitt arbete. Utöver dessa hjälpmedel använder jag även min iPhone. Jag har fått ett externt tangentbord till den och fått träning i hantering av den inbyggda skärmläsaren VoiceOver. Förutom att den används som en vanlig telefon så använder jag den också som anteckningshjälpmedel, exempelvis på möten.

 

När det gäller utbildningen så har vi tränat allmän Windowsanvändning, Officepaketet, Internetnavigation och även lite mer avancerad Excelträning. Denna träning och alla kortkommandon som jag har lärt mig har förenklat mitt arbete avsevärt. Innan dess kändes jobbet som ett nödvändigt ont, man försökte bara få dagarna att gå liksom. 


Tillbaka på heltid

Fram till 2016 hade jag inte jobbat heltid på Axfood, detta på grund av att mitt sätt att arbeta krävde så pass mycket av mig. Jag hade jobbat 50%, 25%, 75% och även varit heltidssjukskriven. Det gick lite fram och tillbaka under de här fem åren. Min arbetsgivare hade verkligen försökt hjälpa mig att komma till rätta med mina arbetsuppgifter men det hade bara inte riktigt funkat. Sen juni 2016 jobbar jag 100% tack vara alla de hjälpmedel som jag har fått och tack vare LVI:s insatser på arbetsplatsen. Det har gått bra och jag förväntar mig att kunna fortsätta att arbeta på samma nivå framöver.

                              

Jag vill gärna rekommendera LVI för de som befinner sig i en liknande situation som jag var i. När det gäller arbetsplatsanpassningar, val av rätt hjälpmedel och utbildning så är jag mycket nöjd med den tjänsten som jag har fått.