Gå till huvudinnehåll

LVIs arbetsplatsanpassning hjälpte Albin

 

Albin Zetterheim är en 24-årig kille som arbetar i kassan på ICA Nära Klingan i Sävsjö. Där registrerar han kundernas varor och tar betalt för dem
- alltid glad, positiv och serviceinriktad vilket uppskattas av både personal och kunder. Albin är som vilken kille som helst men ändå inte.

Bakgrund

Albin fick en hjärntumör som barn och det skadade hans syn vilket har gjort att han är blind på ena ögat och bara ser rakt fram med det andra. Albin är även döv på ena örat och har svårt att röra sin vänsterhand. Detta har gjort att han i sitt arbete i vissa fall haft problem att läsa av streckkoden på varorna i kassan. I de fall koderna inte kan skannas av kassasystemet måste de små siffrorna läsas manuellt vilket har varit svårt för Albin. För att underlätta för honom kontaktades LVI av Arbetsförmedlingen för att hjälpa till att anpassa Albins arbetsplats så att han kan fortsätta arbeta i kassan trots sina funktionsnedsättningar. 

 

Albin vid sin arbetsplats på ICA i Sävsjö där han använder synhjälpmedlet för att läsa streckkoder i kassan.

Albin vid sin arbetsplats på ICA i Sävsjö där han använder synhjälpmedlet för att läsa streckkoder i kassan. 

Arbetsplatsen anpassades med synhjälpmedel

Tillsammans med Arbetsförmedlingen gjorde LVI ett besök hos Albin på ICA i Sävsjö. Fredrik Permo, konstruktör på LVI, var med och samlade in information på plats. Albin behövde ett synhjälpmedel som han kunde ta fram med en hand och som han sedan kunde använda utan att behöva hålla i det. Fredrik tog med sig informationen hem och LVI tog fram en lösning som kombinerade två produkter. Dels en handhållen läskamera, Zoomax Snow 7, för att kunna förstora streckkoderna på varorna, och dels en lamparm från en Luxo lampa som klarade att hålla vikten av läskameran i utfällt läge och gav möjlighet att vika undan synhjälpmedlet när det inte behövdes. För att sätta ihop komponenterna till en enhet konstruerades ett speciellt fäste som sedan tillverkades i en 3D-printer. 


Tillbaka hos Albin i Sävsjö monterade LVI lösningen i kassan. Nu kan Albin lätt ta fram synhjälpmedlet när det behövs. Finns inte behovet kan det enkelt fällas undan utan att vara i vägen för honom eller annan personal när de arbetar i kassan. Vid uppföljning en tid senare berättar Albin att han är väldigt nöjd med anpassningen och att han använder synhjälpmedlet varje gång han sitter i kassan. Det sparar mycket energi för honom att kunna läsa streckkoderna med hjälp av kameran istället för att anstränga synen.

 

I filmen på Arbetsförmedlingen Skånes Facebooksida kan du höra Albin själv berätta mer om sitt arbete.

 

Läs fler exempel på hur LVI hjälpt personer med synnedsättning