Gå till huvudinnehåll

LVI stöttar hockeyprojekt för personer med synnedsättning


I Bromma gavs det i september – för första gången i Sverige – tillfälle att prova på ishockeyträning för personer med synnedsättning. Idén kommer från Kanada där "blind ice hockey" funnits sedan slutet av 70-talet. Den som kom med idén att introducera detta även i Sverige var Lukas Jakubov som för tre år sedan blev synskadad och fick diagnosen LHON, Lebers Hereditära Opticus Neuropati. Lukas bestämde sig för att tillsammans med föreningen LHON Eye Society starta ett projekt för att få igång hockeyträningar för synskadade samtidigt som man sprider information om LHON. 

 

Lars Kinnunen, ordförande i LHON Eye Society, berättar att projektet har två syften: dels att få personer med synnedsättning att aktivera sig och dels ge dem möjlighet att prova något som de inte trodde var möjligt att göra för att de har sämre syn än genomsnittet av befolkningen.

 

En höstkväll kunde så LHON, med hjälp av Stockholm Parasport och Göta Traneberg IK, samla ett 20-tal personer i olika åldrar med olika synförmåga, för att prova på att spela ishockey. Det blev en trevlig kväll, evenemanget slog väl ut och LVI är en stolt sponsor av den dokumentärfilm som spelats in. LVIs vd Henrik Blomdahl förklarar:


–    För oss på LVI som dagligen arbetar med att göra vardagen enklare för personer med synnedsättning och ge dem möjlighet till ökad livskvalitet var det naturligt att sponsra filmen om hockeyprojektet. Det känns bra att medverka i projekt likt detta som förhoppningsvis ger långtidsverkande resultat. Idrott är väldigt viktigt både för gemenskap och hälsa vilket har stor betydelse för personers livskvalitet.

 

Förhoppningen med projektet är att skapa en återkommande aktivitet, en träningsgrupp gällande hockey för synskadade, och på sikt att kunna möta lag i andra länder. Följ gärna utvecklingen av projektet på lhon.se

 

Spelare på isen som spelar blind ice hockey.

Så går det till att spela "blind ice hockey"

Pucken som används är sju gånger större än en vanlig puck och den skramlar när den glider över isen för att spelarna ska kunna lokalisera den. När målvakten hör att en spelare eller puck närmar sig slår hen med klubban i isen för att spelaren ska höra vart hen ska skjuta. Samtidigt skramlar pucken och målvakten försöker skydda målet.

 

Se dokumentärfilmen om hockeyprojektet genom att klicka här eller på den länkade bilden nedan!  

 

En filmruta med texten Premiär för blind ice hockey.

 

En syntolkad version av filmen hittar du här.


LHON och LHON Eye Society

LHON står för Lebers Hereditära Optikus Neuropati och är en ovanlig, ärftlig sjukdom. Den påverkar synnerven och gör att synen blir suddig eller försvinner helt mitt i synfältet. 

 

LHON Eye Society är en ideell organisation för personer med LHON. Föreningen stöttar personer med sjukdomen och deras anhöriga, sprider information om sjukdomen både bland vårdpersonal och allmänhet samt stöttar forskning inom området.

 

Läs mer om LHON och föreningen på lhon.se.