Gå till huvudinnehåll

Välkommen till LVI-dagarna 2024!


– 26-27 september, anmälan är nu öppen!

 

Vi har glädjen att åter igen bjuda in till våra populära konferensdagar – LVI-dagarna – som är en mötesplats för alla som är verksamma inom synbranschen. I år har vi första dagens konferens hos det flerfaldigt prisbelönta gastrohotellet PM & Vänner Hotel medan andra dagens konferens hålls i LVIs helt nyrenoverade och utökade lokaler där vi även kör en kort rundvisning. Alla deltagare bor på PM & Vänner Hotel där vi intar luncherna samt även vår bankett med trerätters middag på torsdagskvällen. 

 

Kollage av bilder från föregående års LVI-dagar, tex bilder på föreläsare, hotellet PM utifrån, god mat och konferensdeltagare.

 

Nedan kan du ta del av årets föreläsningar och på lvi.se/lvi-dagarna-2024 finns all information inklusive program och anmälningsformulär. Det finns flera alternativ att välja på för din medverkan. Sista anmälningsdag är den 16 augusti. Antalet platser är i år extra begränsat och det är först till kvarn som gäller. Välkommen med din anmälan!

 

Årets föreläsningar

Vi har fått ihop en fantastiskt mix av föreläsare och ämnen och hoppas ni ska gilla programmet som består av följande sex föreläsningar:

 

Hopp för blinda att få synen tillbaka med biokonstruerad hornhinna
Neil Lagali, professor i experimentell oftalmologi vid Linköpings universitet. 
Neil är en av forskarna i det team som har framställt ett implantat av kollagenprotein från grishud som efterliknar den mänskliga hornhinnan. Han kommer att berätta om den pilotstudie som de genomfört på 20 personer, med en sjukdom i hornhinnan, där samtliga fått det biokonstruerade implantatet insatt med en ny kirurgisk metod. Neil kommer även att delge oss de fantastiska resultat som studien hittills visat och vad det kan innebära framöver. 

 

1+1=3
Lena Jacobson, barnögonläkare och docent vid Karolinska Institutet. 
Lena, som sedan 20 år arbetar som konsultläkare vid dövblindteamet i Region Stockholm, kommer att föreläsa om synnedsättning och ytterligare funktionsnedsättning, till exempel rörelsehinder, hörselskada eller intellektuell funktionsnedsättning. Hon kommer ge exempel på orsaker till sådana kombinationer av svårigheter och om hur mycket mer begränsande synnedsättningen blir för den som inte kan kompensera med andra sinnen.

 

Din inre miljonär
Peder Tennek, entreprenör, coach och inspiratör.  
I inspirationsföreläsningen ”Din inre miljonär” kommer Peder Tennek att berätta om sin egen synnedsättning och hur han inte låter funktionsnedsättningen styra sitt liv. Funktionsnedsatt eller inte? Det sitter inte där! Det är bara du som styr dina tankar som i sin tur påverkar det som händer i ditt liv.

 

Förekomst av Charles Bonnet Syndrom och påverkan av livskvalitet hos patienter med glaukom
Dorothea Peters, överläkare vid Skånes universitetssjukhus samt forskare vid Lunds universitet. 
Dorothea kommer att föreläsa om Charles Bonnet syndrom (CBS) hos patienter med glaukom och inverkan av CBS symtom på livskvaliteten i denna patientgrupp. Charles Bonnet syndrom är ett tillstånd som innefattar komplexa synhallucinationer hos mentalt och kognitivt friska personer med synnedsättning som är medvetna om att hallucinationerna inte är verkliga. Tillståndet förknippas främst med nedsatt synskärpa men är även ganska vanligt vid synfältsförlust. Förekomsten av CBS bland glaukompatienter är därför sannolikt underrapporterat. Det är viktigt att känna till och upptäcka tillståndet eftersom konservativ behandling ofta kan hjälpa till att minska den oro som en stor del av dessa personer besväras av.

 

Individanpassade färgade filter för ökad komfort vid synsvaghet
Tony Pansell, docent vid Karolinska Institutet och optiker vid S:t Eriks Ögonsjukhus.
Utförligare information om föreläsningen publiceras längre fram på lvi.se.

 

Synnedsättningens konsekvenser och framgångsfaktorer för en lyckad rehabilitering
Inger Berndtsson, docent vid Göteborgs universitet.
Inger har i sin forskning tydliggjort viktiga processer kring synnedsättningens konsekvenser och kommer att föreläsa om detta och att rehabilitering måste utgå från individens egna erfarenheter när olika insatser formas. Rehabilitering kan aldrig bli lika för alla som förlorar synen. Hennes forskning visar hur olika dimensioner är sammanflätade när en person ska lära sig att hantera nya livsvillkor. Inger tilldelades Synskadades Riksförbunds ögonvårdspris 2020 för sin forskning om personer med synnedsättning.

Fullständigt program och anmälningsformulär finns på lvi.se/lvi-dagarna-2024.