Gå till huvudinnehåll

Cirrus – käppen som fungerar lika bra oavsett årstid


På vissa håll i landet har våren kommit medan det på andra ställen fortfarande är vinter.

Vi kan med glädje konstatera att teknikkäppen Cirrus återigen visat sig vara en utmärkt vinterkäpp och vill därför passa på att informera lite om dess fantastiska egenskaper.

 

Cirrus har en specialutvecklad doppsko med en mycket lätt och stark hårdmetallbeläggning. Detta ger en enormt slitstark doppsko med mycket låg vikt. Doppskon är något större (30 mm) än original på andra käppar, vilket på sommartid minskar risken för att fastna i ojämnheter och nu på vintern underlättar gång i snö. Tack vare sin unika konstruktion väger Cirrus doppsko betydligt mindre än en keramisk doppsko i samma storlek. Tillsammans med en låg glidfriktion innebär det att det behövs mycket lite kraft för att pendla käppen.

Låg vikt och hållbart material gör Cirrus extra omtyckt!
 

Cirruskäppen i vinterväglag

  • Vid nyfallen snö skär Cirruskäppens doppsko, på grund av sin speciella utformning, igenom tunnare snötäcken så att den får kontakt med marken, vilket underlättar orienteringen.
  • På plogade vägar eller trottoarer är det lätt att följa t.ex. en snövall.
  • Vid tjockare snötäcke, innan plogning skett, följer doppskon lätt upptrampade ”stigar” i snön och spår där bilar kört. Att detta är möjligt beror på den lite större doppskon och framförallt på att doppskon och käppens nedre ände är så lätt. Detta gör att doppskon vid pendling fram och tillbaka glider lätt över partier där människor trampat eller bilar kört men när doppskon kommer in i lös snö stannar den fort vilket man med viss träning känner i handen. Om doppskon glider över isiga fläckar känns detta också tydligt. En doppsko av typ ”snöboll” behövs inte för Cirruskäppen och en sådan gör bara käppen onödigt tung att pendla och försämrar käppens signaler till brukaren.
     

Några ord från Göran Eriksson – flitig Cirrusanvändare:

Hur använder du käppen?
– Daglig användning utomhus vid okända miljöer.

Hur upplever du Cirrus jämfört med andra käppar?
– Vikten och hållbarheten är bättre, framför allt gällande dopskon. Jag är inne på mitt 6:e år som käppanvändare och med tidigare käppmodeller bytte jag dopsko ungefär var tredje vecka. Nu har jag haft Cirrus i snart 16 månader och inte behövt byta doppsko en enda gång och tror att den håller minst lika länge till. Anser mig dessutom inte vara en snäll användare, utan både knackar och sveper intensivt med käppen och går cirka 6-10 km dagligen.

Vilken nytta har varit störst för dig?
– Hållbarheten och vikten. Dessutom ljudet i doppskon eftersom jag använder mig av ekolokalisering. Det är exempelvis lättare att upptäcka parkerade bilar på grund av det skarpare ljudet. För min del så upplever jag Cirrus som perfekt!

Göran Eriksson, Gävle
 

Klicka här för mer information om Cirrus