Bernt Mannesson pekar ut 1972, det första årtalet på historieväggen om vårt företag.
Under besöket på LVI tog personalen fram just en MagniVision 01 ur gömmorna, just den kamera som Bernt och hans kollegor konstruerade 1972 och Bernt plockar med van hand fram systemet ur sin låda, fäller ut kameraarmen och visar hur det fungerar.
Bernt framför en MagniVision 01, som fortfarande finns kvar i LVIs lokaler.
Bernt Mannesson berättar sedan för oss om hur det gick till när MagniVision 01, den första läskameran i Sverige, togs fram: Upprinnelsen var att en man vid namn Jan-Ingvar Lindström, som jobbade på Handikappinstitutet i början av 1970-talet, hade gjort en resa till USA. Under ett besök på Santa Monica sjukhus i Los Angeles hade han fått se en CCTV (läskamera) med standard zoomoptik, som tagits fram av en man som själv drabbats av synnedsättning. Lindström åkte hem och kunde inte släppa den fantastiska läskameran. Han gav Chalmers i uppdrag att genomföra ett projekt för att ta fram en sådan läskamera och detta ledde fram till en avancerad lösning på optiken, med inbyggda prismor för att kunna scanna en text. Telub fick frågan om de var intresserade av tillverkning, men då framkom det att optiken skulle bli alltför kostsam och därför jobbade Telub vidare med en konventionell zoomoptik.
Bernt jobbade då på Telubs tekniska konstruktionsavdelning och var projektledare för företagets produktion av taktila produkter för helt blinda och fick i uppdrag att ta fram en lösning, tillsammans med Erling Bergmark, Kaj Ekberg och Kenneth Johansson.
1972 hade man tagit fram Magnivision 01, Sveriges första läskamera. Projektet drevs vidare och efter några år, 1978, ville Bernt och hans kollegor bilda en självstyrande organisation inom Telub, eftersom de hade tröttnat på långa och krångliga beslutsvägar. När de inte fick något gehör för detta presenterade de ett förslag om att driva projektet i egen regi och det var detta som så småningom blev upprinnelsen till LVI.
Tillsammans bildade de fyra kollegorna Växjö Elektronoptik, som senare bytte namn till LVI Low Vision International och man började sin verksamhet i Öjaby. Telub ville dock ha kvar produktionen och så kom det att bli. De första åren stod Telub för produktionen enligt ett kontrakt som förnyades årligen, medan det nybildade företaget skulle sköta försäljning, konstruktion och marknadsföring. Några år senare behövde Telub höja priset för produktionen och Bernt och hans kollegor vände sig till Utvecklingsfonden för att hitta alternativ. För att få ned priset började man jämföra priserna med andra tillverkningsföretag i trakten. Detta ledde så småningom fram till ett samägt produktionsbolag med Micropower från närbelägna Tävelsås, en dryg mil söder om Växjö. Till en början användes samma konventionella zoomoptik som i de första läskamerorna, men senare gick LVI över till att specialbeställa optik från Japan till sina läskamerasystem.
Några år efter starten, i mitten av 80-talet, besökte Bernt mannen som konstruerat läskameran som stått på ett sjukhus i Los Angeles och visade upp företagets då senaste produkt, en MagniVision 04 och mindes hur mannen hade blivit mycket imponerad av hur långt de hade kommit i Sverige.
- Det var en fjäder i hatten, skrattade Bernt.
LVI kom att bli ett framgångsrikt företag i branschen och expanderade snart med olika dotterbolag, först i Norge och Danmark och senare tillkom fler länder i Europa och ännu lite senare i USA. LVI var också först med innovationer som färgsystem, autofokus, HD-system och datorkopplad, portabel läskamera för skolor (MagniLink Student, senare MagniLink S).
Bernt blev rundvisad i LVIs nyrenoverade huvudkvarter i Växjö och tyckte det var kul att se de fina lokalerna och var framförallt glad att företaget som han var med och grundade lever vidare och mår bra. Grunden är ju fortfarande densamma, konstaterade Bernt, det handlar fortfarande om att förstora och förstärka tryckt text så att den som har dålig syn kan läsa den. Men kamerorna har förstås blivit bättre, upplösningen i bilden högre och produkterna har blivit betydligt mindre och lättare.
Vår nuvarande vd Henrik Blomdahl passade på att visa företagets senaste produkter med inbyggd AI-teknik. Henrik demonstrerade hur vår MagniLink iTAB med ett enkelt röstkommando inte bara kan läsa upp texten i en broschyr, utan även sammanfatta och presentera dess innehåll, på valfritt språk, och tolka och läsa upp handskriven text. Bernt lät sig imponeras över hur stor den tekniska utvecklingen av produkterna har varit och hur mycket det går att göra med dagens teknik.
LVIs nuvarande vd, Henrik Blomdahl, demonstrerar en MagniLink iTAB med AI-teknik.
Det Mannesson saknade mest från tiden på LVI var konstruktionsdelen. Men att han varit duktig på att rita och konstruera saker har han haft mycket nytta av även på andra områden sedan dess och han avslöjade att han fortfarande sitter och ritar saker i CAD-program. Bland annat har han tillverkat en hel del möbler.
Bernt hade också med sig fika till hela personalen som lät sig väl smaka. Vi tackar för det celebra besöket och för den historialektion vi fick ta del av och som vi nu såhär delar vidare.
Bernt bjöd på medhavd fika.