Gå till huvudinnehåll

LVI-dagarna 2024 blev så lyckade som vi hoppades!

 

Tiden går fort när man har roligt – nu har vi satt punkt för LVI-dagarna 2024 som gick av stapeln den 26-27 september. Vi har fått ta del av en spännande inspirationsföreläsning och pågående forskning kring biokonstruerad hornhinna, Charles Bonnet Syndrom, färgade filter för ökad synkomfort, framgångsfaktorer för en lyckad rehabilitering och hur mycket mer begränsande en synnedsättning blir tillsammans med ytterligare funktionsnedsättningar.

 

Stort tack till alla våra fantastiska föreläsare: Peder Tennek, Neil Lagali, Dorothea Peters, Tony Pansell, Inger Berndtsson och Lena Jacobson! Stort tack även till alla deltagare som varit med oss under dessa två dagar. Utan er alla blir det inga LVI-dagar. När ni nu åkt hem hoppas vi att ni har fått med er kunskap, glädje och inspiration så att ni är laddade inför hösten och vad den har i beredskap. Hoppas vi ses till ett annat år!

 

                                     

 

 

LVI-dagarna är en väletablerad mötesplats för alla som är verksamma inom synbranschen och syftar till att inspirera deltagarna med spännande och intressanta föreläsningar. Här finns också möjlighet att utbyta erfarenheter med branschkollegor från hela landet och tillsammans njuter vi av god mat i inspirerande miljö – en nyttig och samtidigt trevlig upplevelse att se fram emot!

 

Kollage av bilder från föregående års LVI-dagar, tex bilder på föreläsare, hotellet PM utifrån, god mat och konferensdeltagare.

 

2024 hade vi första dagens konferens hos det flerfaldigt prisbelönta gastrohotellet PM & Vänner Hotel medan andra dagens konferens hölls i LVIs helt nyrenoverade och utökade lokaler, på Verkstadsgatan 5, där vi även körde en kort rundvisning (buss gick från PM till LVI och tillbaka igen). Alla deltagare bodde på PM & Vänner Hotel där vi intog luncherna samt även vår bankett med trerätters middag på torsdagskvällen. 

 

Klicka här för att se hela programmet för LVI-dagarna 2024. Utförligare information om föreläsningarna hittar du nedan.


Årets föreläsningar

 

Hopp för blinda att få synen tillbaka med biokonstruerad hornhinna
Neil Lagali, professor i experimentell oftalmologi, Institutionen för biomedicinska och kliniska vetenskaper vid Linköpings universitet.

 

Neil är en av forskarna i det team som har framställt ett implantat av kollagenprotein från grishud som efterliknar den mänskliga hornhinnan. Han kommer att berätta om den pilotstudie som de genomfört på 20 personer, med en sjukdom i hornhinnan, där samtliga fått det biokonstruerade implantatet insatt med en ny kirurgisk metod. Neil kommer även att delge oss de fantastiska resultat som studien hittills visat och vad det kan innebära framöver. 

 

1+1=3 
Lena Jacobson, barnögonläkare och docent vid Institutionen för klinisk neurovetenskap vid Karolinska Institutet. 

Lena, som sedan 20 år arbetar som konsultläkare vid Dövblindteamet i Region Stockholm, kommer att föreläsa om synnedsättning och ytterligare funktionsnedsättning, till exempel rörelsehinder, hörselskada eller intellektuell funktionsnedsättning. Hon kommer ge exempel på orsaker till sådana kombinationer av svårigheter och om hur mycket mer begränsande synnedsättningen blir för den som inte kan kompensera med andra sinnen.

 

Din inre miljonär
Peder Tennek, entreprenör, coach och inspiratör. 

 

I inspirationsföreläsningen ”Din inre miljonär” kommer Peder Tennek att berätta om sin egen synnedsättning och hur han inte låter funktionsnedsättningen styra sitt liv. Funktionsnedsatt eller inte? Det sitter inte där! Det är bara du som styr dina tankar som i sin tur påverkar det som händer i ditt liv.

 

Förekomst av Charles Bonnet Syndrom och påverkan av livskvalitet hos patienter med glaukom
Dorothea Peters, överläkare på Ögonkliniken vid Skånes universitetssjukhus samt forskare vid institutionen för kliniska vetenskaper Malmö, Oftalmologi, Lunds universitet. 


Dorothea kommer att föreläsa om Charles Bonnet syndrom (CBS) hos patienter med glaukom och inverkan av CBS symtom på livskvaliteten i denna patientgrupp. Charles Bonnet syndrom är ett tillstånd som innefattar komplexa synhallucinationer hos mentalt och kognitivt friska personer med synnedsättning som är medvetna om att hallucinationerna inte är verkliga. Tillståndet förknippas främst med nedsatt synskärpa men är även ganska vanligt vid synfältsförlust. Förekomsten av CBS bland glaukompatienter är därför sannolikt underrapporterat. Det är viktigt att känna till och upptäcka tillståndet eftersom konservativ behandling ofta kan hjälpa till att minska den oro som en stor del av dessa personer besväras av.

 

Individanpassade färgade filter för ökad komfort vid synsvaghet
Tony Pansell, docent vid Karolinska Institutet och optiker vid S:t Eriks Ögonsjukhus.

Föreläsningen berör en pågående forskningsstudie vid Karolinska Institutet om hur färgade filter påverkar mätbara synfunktioner och subjektiv synfunktion hos patienter med nedsatt synfunktion pga LHON (Lebers hereditära optikusneuropati) eller AMD (åldersrelaterad Makuladegeneration)samt hos patienter med perceptuella synbesvär efter förvärvade hjärnskador.

 

Synnedsättningens konsekvenser och framgångsfaktorer för en lyckad rehabilitering

Inger Berndtsson, docent vid Institutionen för pedagogik och specialpedagogik vid Göteborgs universitet.

 

Inger har i sin forskning tydliggjort viktiga processer kring synnedsättningens konsekvenser och kommer att föreläsa om detta och att rehabilitering måste utgå från individens egna erfarenheter när olika insatser formas. Rehabilitering kan aldrig bli lika för alla som förlorar synen. Hennes forskning visar hur olika dimensioner är sammanflätade när en person ska lära sig att hantera nya livsvillkor. Inger tilldelades Synskadades Riksförbunds ögonvårdspris 2020 för sin forskning om personer med synnedsättning.

 

Konferenshotellet - en upplevelse i särklass

PM & Vänner Hotel är beläget på Västergatan 10 i centrala Växjö och har unika rum i olika kategorier. Vi tillämpar först till kvarn-principen, där de som anmäler sig först tilldelas de mer exklusiva rummen. PM & Vänner Hotel är ett modernt och stilrent hotell med en småländskt sparsmakad men elegant inredning. Hotellets filosofi eller ledord är skog, äng och sjö vilket genomsyrar såväl dekor, inredning som gastronomi. Hotellet ligger med cirka fem minuters gångavstånd från både buss- och tågstationen i Växjö.

Kommunikationer

Till Växjö tar du dig med flyg eller tåg (eller bil/buss för dig som bor närmare). Från flygplatsen tar du dig enklast till centrum med lokalbuss nummer 4. Se Länstrafiken Kronobergs webbplats, med uppdaterad information om avgångar (Hållplats Smaland Airport, respektive Växjö station). Från stationen är det en kort promenad till PM & Vänner Hotel.

Pris och anmälan 2024. OBS: Anmälan är stängd och konferensen har varit!

Anmäl dig genom att fylla i formuläret nedan, senast fredagen den 16 augusti. Antalet platser är i år extra begränsat och det är först till kvarn som gäller. Anmälan är bindande men kan överlåtas till annan person. Kontakta LVI om detta blir aktuellt.

Det finns flera alternativ - välj ett av följande:
 

  1. Delta i hela konferensen, inklusive övernattning
    Pris 4 695 kr exkl moms (inkluderar samtliga måltider)
  2. Delta i hela konferensen exklusive övernattning
    Pris 3 250 kr exkl moms (inkluderar samtliga måltider förutom frukost på fredagen)
  3. Delta endast på torsdagen, inklusive middag
    Pris 2 395 kr exkl moms (inkluderar lunch, fika och trerätters middag) 
  4. Delta endast på torsdagen, exklusive middag
    Pris 1 595 kr exkl moms (inkluderar lunch och fika)
  5. Delta endast på fredagen
    Pris 1 595 kr exkl moms (inkluderar lunch och fika, ej frukost)